13.10.18

Рила - девети ден (3)

U selu koje se nalazilo na mestu sadašnjih jezera, po najstarijoj legendi o njihovom postanku, živela nekada davno devojka Smiljana.


Jednoga dana krene Smiljana na bunar po vodu. Bio je lep vedar dan. Sunčevi zraci obasjaše bakrač koji je nosila i u odsaju se ukaza devojčino lice. Očarano njenom lepotom, Sunce se odmah zaljubilo u Smiljanu i od toga dana je samo na nju mislilo. Smiljana je Suncu uzvraćala nežnost tako što je svakog jutra na pragu kolibe čekala njegov izlazak, a uveče ga ispraćala kada je zalazilo. I tako sve do žetve.

Kada je počela žetva, Smiljana se sa svojim drugaricama spustila u ravnicu. Dan je bio oblačan, pa Sunce nije moglo da vidi kako lokalni beg posmatra devojku koja mu se odmah jako dopala i koju je, onako bahat i silan, želeo odmah da ima. Nije se obazirao na njeno odbijanje, napadao je jače i grublje. Devojka se hrabro branila od nasrtaja, ali je to bega samo još više razljutilo, pa je naredio svojim slugama da je surovo kazne. Smiljana je odmah obešena.

Kada je Sunce sutradan izašlo i videlo tužan prizor, neutešno je zaplakalo. Njegove bistre suze ispunile su padine Rile i stvorile jezera.

Ponegde oko jezera rastu male


Dlakave runjike (Hieracium pilosella)

kao da žele da podsete sve posetioce zašto se ova jezera nazivaju "sunčevim suzama".


7.10.18

Рила - девети ден (2)

Od jezera Bubreg vodi staza ka dva jezera koja su na najvećim visinama. Prvo je Oko (Окото) koje je najdublje od svih ledničkih jezera na Balkanu (37,5 m). Neki ga zovu i Srce. Drugo je Suza (Сълзата) koje je najviše jezero (2.535 m). Njegova voda je toliko bistra da opravdava ime.

Nismo lično proverili ništa od ovoga. Kada smo, naime, shvatili da nećemo imati vremena da na miru i natenane obiđemo sve, odrekli smo se najviših jezera zarad spokojnog uživanja u preostalim.

Zato mirna srca i laka koraka krećemo ka jezeru Blizanci (Близнака), najvećem i najužem od svih sedam jezera. Рo sredini jezero se sužava i u sušnim godinama ostaje bez dovoljne količine vode, pa se deli na dva.

U uvalama u zaleđu se tu i tamo može videti zaostali sneg.



Uz obale mirno raste i mali lepotan kao da zna da je zaštićen zakonom



Sitnoljuščasti karanfil (Dianthus microlepis)