26.6.17

Žuto ludilo

Ime za ovaj ciklus je nastalo sasvim spontano, u trenutku mog iskrenog "očajanja" zbog saznanja da majčica priroda baš nema nimalo mere kada su u pitanju biljke sa žutim cvetovima i moje, sada već konstantne, zapitanosti: Kako ih prepoznati, razlikovati i zapamtiti?


26. jun 2017.

vlaška salata
repušnjača
škrbinka
sisava trava
zalatnica
Cvetovi su mali, prečnika od 1 do 2 cm, bledožute boje. Liče na male maslačke. Svaki cvet ima dvadesetak jezičastih latica koje su na vrhu nazubljene sa 5 zubaca.
Otvoreni su samo kada je sunčano vreme i rano idu na spavanje, već poslepodne.

27. jun 2017.

ranjenik

ranjenica
alpski ranjenik
detelina kamenjarka
zečja detelina

mačja detelina
Cvetne glavice se javljaju pojedinačno ili u paru; okružene su krunom od zelenih listića i sastavljene od velikog broja cvetova. Cvetovi su leptirasti, veličine oko 2 cm, skoro sedeći, najčešće žute boje. Kada uvenu, postaju smeđi ili tamnonarandžasti. 

28. jun 2017.

(žuta) vučja stopa

kokotinja
zečja lubenica
Stabljika je visoka do 1 m, uspravna, žuto-zelena i neprijatnog mirisa. Listovi su na dugačkim drškama, duboko srcasti, trouglasto jajasti. Cvetovi su svetložute boje i karakterističnog oblika; njihov donji deo ima oblik jabučice.  

29. jun 2017.

puzeći cecelj

puzeća kiseljača
rožičasti cecelj
kozji papak

Listovi su naizmenični, trodelni, tamnije mutnozelene boje, ljubičaste nijanse, na dugačkim stabljikama, dlakavi. Cvetovi imaju pet latica, dugački su do 1 cm, gotovo dvostruko veći od čašice, zlatnožute boje.

30. jun 2017.

obično baloče

žuti pasji luk
žuta zvezda Betlejema

Listovi su duguljasti ušiljeni, jedan je prizeman, a još dva su ispod cvata. Cvetovi imaju 6 žutih duguljastih latica koje obrazuju zvezdicu; počinju da cvetaju još u martu, pa je baloče tako jedna od prvih prolećnih šumskih cvetnica.

01. jul 2017.
metlica
trava od metilja


Stabljika je uspravna, razgranata, olistala i visoka do 120 cm. Listovi su jajasto izduženi, dugački do 14 cm i široki oko 3,5 cm. Cvetovi su skupljeni u metličaste cvatove; sastoje se od 5 zlatnožutih latica.
02. jul 2017.
obična mlečika
uskolisna mlečika


Listovi su mnogobrojni i gusto spiralno raspoređeni duž stabljike; nemaju peteljku, uski su, goli i malo tupi; široki 2 - 3 mm, dugi do 2,5 cm.  Cvetovi su žuto-zeleni i skupljeni u štitaste cvasti koje se sastoje od 15 stapki koje se jednom ili dvaput dvostruko granaju.

Svi delovi biljke sadrže otrovan mlečni sok.
03. jul 2017.


ranjenik
trava celog sveta
sitni čičak
mali čičak
ruričica
turica

Stabljika je uspravna,većinom nerazgranata, okrugla, visine do 70 cm. Listovi su naizmenični i sastavljeni od 3 do 6 parova lisaka. Liske su jajolike, duguljaste i nazubljene. Cvetovi su mali i smešteni u dugačkim grozdastim cvatovima. Venčić je sastavljen od 5 jajolikih latica žute boje.





04. jul 2017.



lopen
lopuh
vunavka
kraljevska sveća
beloperka
žutocvet


Snažna biljka stabljike visoke oko 1,5 m (nekad čak i 2 m). Bazalni listovi rastu u rozeti; ostali listovi duguljasto jajoliki, postepeno prema vrhu sve manji. Cvetovi na kratkim peteljkama, žute boje. Često raste u grupama, čime pejzaž čini veoma zanimljivim.





10. jul 2017.


91. žuti naprstak
velecvetni naprstak
čama
žućkasta pustikara

Stablo valjkasto, uspravno, 50-100 cm visoko, jednostavno, u donjem delu glatko, u gornjem pokriveno kratkim, žlezdastim maljama. Listovi na licu glatki, sa naličja i po obodu pokriveni retkim maljama. Cvetovi mnogobrojni, oboreni, skupljeni u grozdastu cvast, u početku kupasto zbijenu, kasnije rastresitiju i okrenutu na jednu stranu.


Za kraj

"Teška srca" priznajem da, posmatrajući biljke koje sam odabrala za ovaj ciklus, počinjem ozbiljno da sumnjam u svoj izbor. 
Cvetovi su, naime, ipak dovoljno različiti i brzo prepoznatljivi, da u onom "žutom ludilu" definitivno ima više žutog, a manje ludila.
Eto meni prilike za popravni ispit u nekom narednom ciklusu.

2 komentara:

  1. odličan blog, svaka čast

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zahvaljujem uz izvinjenje na kasnom odgovoru; vratila sam se blogu nakon velike pauze.

      Izbriši