30.6.19

Na kraju grada - 4

A mislila sam da će mi biti lako - prepoznati nekoliko novih, nepoznatih žutih cvetova. Ispostavilo se da je to muka živa (Što zapravo i nije čudno, kada samo pomisliš na hiljade i hiljade kultivara).

S početka sam mislila da uđem u ring i izborim se sa prisutnim nedoumicama. Onda sam se danima borila sa različitim informacijama koje sam sakupila. Pa sam, na kraju, rešila da sve ostavim za neku drugu priliku. A da u ovom trenutku idem linijom manjeg otpora.

Zato, taaa-daaaa:



Coreopsis


Pa vi izvol'te: mozgajte koji je kultivar u pitanju. 


23.6.19

Na kraju grada - 3

Gailardija (Gaillardia), cvet poznat i pod nazivom kokarda, pravi je baštenski festival žute, narandžaste i crvene boje.

Englezi ga zovu blanket flower, najverovatnije zbog toga što bojama podseća na živopisne indijanske prekrivače. Zvuči sasvim logično, jer cvet potiče sa severnoameričkih prerija.



Ostaće mi ipak za sada sasvim nejasno otkud ideja da se ovom rođenom Amerikancu da ime po Gaillard de Charentonneau, 
francuskom botaničaru iz 18. veka. 



22.6.19

Na kraju grada - 2

Ništa vam više od činjenice da je ukrštanjem samo 19 prepoznatih vrsta i dva hibrida kreirano 80.000 kultivara, nije potrebno da se poklonite biljci čije latinsko ime Hemerocallis potiče od dve grčke reči: ἡμέρα (hēmera) "dan" i καλός (kalos) "lep", a engleski naziv daylilly upućuje na vreme trajanja cveta i na, nekada ispravnu, danas netačnu tvrdnju da je reč u ljiljanu.



Imajući u vidu impoznatnu cifru kultivara, pitam se kolika je verovatnoća da je na mojoj fotografiji baš ´Stela d`oro´.


Možda sam ipak bliža istini kada koristim naziv (dupla) žuta graničica.


21.6.19

Na kraju grada - 1

Retko mi se dešava da se, prilično neočekivano, a opet dosta nadano, nađem u pravom cvetnom raju, okružena zanimljivim i vedrim cvetnim glavicama.



Devojačko oko, carevo oko ili ćup sa zlatom?

Sve to predstavljaju ovi sjajni cvetovi Coreopsis grandiflora što bojom privlače leptire i pčele od maja do septembra.