15.9.20

Nemeja, Peloponez

Pripremim ja prvi element: Prvi zadatak Herakla je bio da ubije nemejskog lava, čija je koža  bila tako debela da je nijedno oružje nije moglo probiti. Pokušaji da se lav ubije lukom i strelom, a zatim toljagom i bronzanim mačem nisu uspeli. Tek kada je odbacio sve svoje oružje i porvao se s lavom, Heraklo ga je ubio davljenjem.

Pripremim ja i drugu trećinu: Sazvežđe Lav nije poznato po sjajnim zvezdama, ali njegova zvezda Regulus spada u 25 najsjajnijih vidljivih na noćnom nebu. Udaljena je od nas oko 78 miliona svetlosnih godina.

Pripremim ja i treći deo:
Osobe rođene u znaku lava su
 tvrdoglave, egocentrične i neprilagodljive, ali toliko zrače snagom, strašću, kreativnošću, samopouzdanjem, ambicioznošću i pozitivnošću da su zapaženi gde god da se pojave i omiljeni u društvu.  

I dok smišljam kako da sve elemente spojim u logičnu celinu, dodam sliku dalije



i sve se uklopi samo od sebe.

Kad pogledaš sliku, vidiš samo lava.




12.9.20

Mesečeva deca

Kažu da je rak najemotivniji horoskopski znak, pa su tako ljudima rođenim krajem juna i velikim delom jula osećanja uvek pre razuma. Oni su elegantni, suptilni i od svih obožavani, poput belih ruža, lotusa ili ljiljana. Saosećajni su i empatični i veoma privrženi ljudima koji ih okružuju, čime liče na slak ili lokvanj. Čini se da ne poklanjaju pažnju svom izgledu, ali im je važno kako ih drugi vide, baš kao što je to slučaj sa jednom od najlepših cvetnica,


Verbenom (Verbena officinalis).

A šta kažu zvezde:

Sazvežđe Rak čine zvezde stare 400 miliona godina. Kako su od nas udaljene 520 svetlosnih godina, slabo su vidljive golim okom, osim grupe zvezda u sredini koja je nazvana Jaslice.

Jaslice. Sasvim razumljivo, ima li se na umu da za rakove od kuće i porodice nema ničeg važnijeg.




2.9.20

Dioskuri

Legenda kaže da je, prerušivši se u labuda, Zevs zaveo spartansku kraljicu Ledu; ona zatim snese dva jaja iz kojih se izlegoše Kastor i Poluks. Po drugom pak mitu otac im je ipak bio Ledin smrtni muž Tindar. S obzirom da je Poluks bio besmrtan, a Kastor smrtan, biće da je "istina", kao i uvek, negde na sredini.

Dve najsjajnije zvezde sazvežđa Blizanci nose imena poznate braće. Kako se u celu ovu priču uklapa cveće ovog horoskopskog znaka: lavanda, đurđevak, narcis i gospina kosa nemam blage veze, ali mi se učinilo da je kaktus možda prava stvar.



Razlog je prost. Poput osoba rođenih krajem maja i velikim delom juna izrazito su zabavni i druželjubivi.