13.8.22

Priča o planini na čijem je vrhu živeo slovenski Zevs (III)



...

Dvoje je dece bilo jako nemirno. Po čitav božji dan trčali su svuda naokolo, svađali se bez prekida, vikali i pravili razne nestašluke.

Svakoga je dana Rilka molila supruga da joj pomogne, da on porazgovara sa decom i umiri ih, pokazujući im da ih beskrajno voli, ali i da ume da bude strog, kada su neposlušni.

Ali, Pirin nije hteo da posluša svoju ženu. Njegova je osnovna obaveza, rekao je, da deci obezbedi hranu, odeću i obuću; sve ostalo je obaveza majke.

Nastavlja se....




Stari ljubimac



Ovogodišnja simpatija



Zvezdasta kamenjarka (Saxifraga stellaris) arktičko - alpska je vrsta koja pripada porodici Saxifragaceae. Jedna njena podvrsta raste u planinama južne Evrope, podnosi kisele stene i uglavnom raste na otvorenim staništima uz planinske potoke, izvore ili na liticama.

I ponovo se pitam kako je ovaj divan cvet dobio ovakvo ime, ali sada to činim iz potpuno drugačijih razloga nego ranije.




8.8.22

Perinthos ili priča o Stenovitoj planini (II)


...
Dvoje mladih se venčalo, a da nisu dobili blagoslove svojih roditelja, bez svadbene ceremonije, bez veselja, bez ijedne pesme. Nakon venčanja su otišli daleko od rodnih domova i smestili se na udaljenom mestu, daleko od svih koje su poznavali.

U godinama što su sledile Rila i Pirin su izrodili dvoje dece, sina i kćer. Dečaka su nazvali Iskar, a devojčicu Mesta. Niko nikada ranije nije imao, niti čuo ovako neobična imena.

Mala porodica je živela skromnim životom. Otac je išao u lov i donosio hranu; majka se brinula o kući i deci.

Nastavlja se.....



Poznate biljčice



Nepoznati lepotan



Ibrišim karanfil (Dianthus superbus) ružičastih, ljubičastih ili belih cvetova, i vrlo ugodnog i izrazitog mirisa, raste na vlažnim rubovima šuma Evrope i Azije, od Španije i Francuske pa do Norveške na severu, a na istoku do Japana i Koreje , na visinama do 2 400 m.

Ah, kako bih volela da znam otkud mu ovakvo ime?





7.8.22

Orbelus ili priča o Beloj planini (I)

Nekada davno, pre mnogo, mnogo godina, živela je jedna lepa i veoma vredna devojka, imena Rilka. Kada je upoznala mladića Pirina, iz visokih krajeva, zaljubila se u njega. Zaljubio se i on u nju, pa su poželeli da se venčaju.

Rilkini roditelji nisu se saglasili s tim; oni nisu želeli da kćer daju mladiću za koga nisu znali odakle je, ko su mu roditelji, kakav je i kakvim životom će mladi živeti.

Ali, Rilka je bila tvrdoglava i uvek je činila ono što je naumila, pa nije poslušala ni oca, ni mater.

Nastavlja se...



Stare poznanice



Nova ljubimica



Sapunjača, sapun - trava (Saponaria officinalis L.) samonikla je višegodišnja zeljasta biljka koja raste na vlažnim i peskovitim terenima pored reka i potoka, u šikarama i zapuštenim mestima u zemljama srednje i južne Evrope, a naročito na Balkanu. Kao ukrasna biljka gaji se u vrtovima, cveta čitavog leta, a cvetovi su mirišljavi, ljubičasti ili beli.

Sapun-travu su kao sredstvo za higijenu koristili još stari Grci i Rimljani, a u našim krajevima su je, početkom prošlog veka, žene koristile za pranje veša, a devojčice za pranje ruku tokom igre.