30.11.17

Nije dovoljno biti skroman - za to treba imati razloga

Tradeskancija, sobni puzavac, podarka, ljubičasta lozica (Tradescantia pallida) poreklom je iz Meksika. Njeni listovi i stabljike imaju ljubičasto purpurnu boju; cvetovi su tročlani, blago ružičasti. Vrlo je zdrava i otporna biljka. Neobično je skromnih zahteva - uspeva i na suncu, i u polusenovitim prostorijama; lako se razmnožava; može da bude sobna biljka, a može da raste i na otvorenom. 

Sve navedeno potpisujem odmah, jer u komšiluku, na maloj travnatoj površini, raste jedan primerak - na ponos svom rodu.





27.11.17

Priroda se voli okruživati tajnama

Kada ugledam nepoznatu biljku, najpre se jako obradujem. Zatim je slikam sa svih strana, ako mi je pri ruci foto-aparat ili makar mobilni telefon. Ako nije, dobro je osmotrim i trudim se da zapamtim što više detalja, kako bih je kasnije lakše identifikovala.

Za prepoznavanje sam ranije koristila poznate "cvetne" sajtove gde bih definisanjem kriterijuma za pretragu - boja, oblik i broj cvetova - pokušavala da izbor suzim na najmanju moguću meru. Bez obzira na to, gotovo uvek sam dobijala veliki broj "pogodaka". Tek nakon detaljnog pregleda dolazila sam do rešenja. Ali, ne uvek.

Onda sam odustala od ovog načina i prešli na sledeći: u prozoru najpoznatijeg svetskog pretraživača upišem što je moguće detaljniji opis biljke. Izgleda zaista šašavo, ali meni pomaže. Među prikazanim slikama prepoznam svoju biljku najkasnije na trećem ekranu.

Moji se ukućani uvek rado šale na račun ovog načina traganja za nepoznatim biljkama. Ne marim ja za tu njihovu malu zabavu. Meni je sasvim dovoljna satisfacija što sam upitom "house plant with green and purple leaves and small white flowers in something like oval capsule" lako došla do željene Tradescantia spathaceae.

A priču zašto se ova biljka, poreklom iz Meksika i zapadne Indije, zove Mojsije u kolevci ostavljam za neka druga vremena.



26.11.17

Najlepši cvetovi često nemaju miris

U viktorijanskom jeziku cveća celosija (Celosia cristata) je označavala humor, toplinu, čak i glupavost. Čak i danas kada posmatrate ljude, posebno decu, okružene ovom cvetnicom, uočićete smešak na njihovim licima. Ova biljka svojim neobičnim cvetovima zaista privlači svačiju pažnju. U to se savršeno uklapa i njeno ime - petlova kresta.

Ostaje nam samo jedna mala dilema: kako da razumemo poruku koju nosi drugi popularni naziv ove biljke - brain flower. Možemo li povezati cvast koja izgledom podseća na mozak i reputaciju lude koja je prati?




24.11.17

Kupite cveće voljenoj ženi, ali ne zaboravite ni vlastitu

Njegova domovina je južna Afrika; poznat je kao afrička bela rada, iako je retko bele boje, a mnogo češće žute, narandžaste, crvene ili ljubičaste.

Veoma je popularan, naročito kao rezano cveće. Zato je peti najprodavaniji cvet na svetu - "odmah" iza ruže, karanfila, hrizanteme i lale.

Današnji kultivari (Gerbera hybrida) su uglavnom rezultat ukrštanja dve južnoafričke vrste: Gerbera jamesonii i Gerbera viridifolia.

Dobio je ime (gle, čuda!) u čast nemačkog botaničara Traugott Gerbera.



22.11.17

Blago onom ko suza ima, u toga srce umrlo nije

Ona potiče iz Kine, gde raste samoniklo i gde legenda kaže da je rođena iz suza jedne zaljubljene boginje, pa se zato poklanja kao simbol ljubavi i odanosti. Ime joj je dao jezuitski misionar i prirodnjak Džordž Džozef Kamel (Georg Joseph Kamel) koji je živeo na Filipinima. Kamel je zanimljiv tip iz najmanje dva razloga: kao prvo, potrudio se da biljci da ime najsličnije njenom izvornom kineskom imenu (i na tome mu skidam kapu); kao drugo, po njemu je kamelija dobila ime (čemu je kumovao Karl fon Line). 

Ona je kalanhoja, vatrena Keti, udovičino uzbuđenje, boginja suza (Kalanchoe blossfeldiana) i poznata je kao biljka kratkih dana. Cveta tokom zime, od novembra do marta, sitnim cvetovima sakupljenim u cvasti bele, crvene, žute, narandžaste, roze ili ljubičaste boje.






21.11.17

Traži se: Jedan baštovan - da zasadi lepe misli i raspoloženje

Britanski botaničar Robert Braun (Brown)  imenovao je rod ove cvetnice u čast svog prijatelja i kolege, Tomasa Hoja (Thomas Hoy).

Ona je voštani cvet (Hoya carnosa) karakterističan po zvezdastim belim cvetovima sa crvenom sredinom.

Svaka čast i Braunu i Hoju, ali ja i dalje ne razumem zašto bi se biljka dalekog azijskog istoka zvala po nekome ko joj nije ni savremenik, ni sunarodnik.















Lepota je u oku posmatrača

Na internetskoj listi "40 najčudnijih biljaka što rastu na Zemlji" ona zauzima poslednje mesto, a društvo joj prave neke zaista bizarne cvetnice.

Na listi "17 neverovatnih sobnih biljaka koje hitno treba da nabavite" ona ubedljivo zauzima prvo mesto ispred šesnaest drugih gotovo podjednako neobičnih i egzotičnih jedinki.

Ona je ehmeja - srebrna vaza (Aechmea fasciata) i pravi je dokaz tvrdnje iz naslova.