24.12.17

Ispod crte IX ciklusa ("Žuto ludilo")

Hobi je jedna zaista sjajna stvar.

Baviš se temom koja te jako zanima, ali bez ikakvog opterećenja i griže savesti biraš samo ono što ti je lepo i lako. Čim naiđeš na neke teškoće i komplikacije, (možeš brzo da) pobegneš od toga i vratiš se čistom uživanju.

Hobi je dakle način da osobe poput mene od nauke kojoj nikada nisu bile sklone (čitaj: biologije) uzmu samo jedan malecni deo i urone u njega bez ikakvog zamaranja (dosadnim) naučnim činjenicama.

Da to nije tako i da je botanika moj životni poziv, ne bih mogla ovako jednostavno da dignem ruke od izučavanja izgleda, građe, rasta, razvića, reprodukcije, metabolizma, fiziologije, oboljenja, ekologije, srodnosti i evolutivne istorije biljaka i sve biljke koje imaju cvetove žute boje "elegantno" čušnem u jednu grupu, nazovem to "Žutim ludilom" i nastavim dalje.

A kandidata za pomenuti ciklus je bilo, bogami, na pretek. Broj biljaka koji je ostao ispod crte je toliki da sam jedno vreme ozbiljno razmišljala o novom ciklusu koji bih nazvala "Zlatna groznica". Možda i bude nešto od toga u budućnosti, ali do tada

evo prvog od neizabranih

Ova biljka zlatnožutih cvetova (Pulicaria dysenterica) relativno je česta na Fruškoj gori. Cveta od jula do septembra meseca. Raste pored puteva i potoka, na vlažnim livadama.

Zašto onda nije uspela da uđe u prvih deset?

Možda zbog toga što naziv njenog roda potiče od latinske reči pulex (buva). Biljka se naime zbog jakog i neugodnog mirisa koristila kao sredstvo protiv insekata.

Ako je to razlog, da li to znači da je autorka bloga snob?


Nema komentara:

Objavi komentar