23.9.19

Priča o slavnoj "Holanđanki" (13/15)

Grupa 13.
GREGOV TULIPAN (Greigii tulip)



Dvobojnim laticama svojih cvetova 
Gregorovi tulipani deluju graciozno naspram svog, zbog ljubičastih pruga, neobičnog i upečatljivog lišća. 

Ove su lale prava radost u sunčanom vrtu. Cvetaju u aprilu i maju, na relativno kratkim stabljikama. Na punom suncu cvetovi se širom otvaraju u cvetove oblika čaše. Dok sunce prolazi, latice se ponovo savijaju za veče. 

Latice cvetova tulipana Greigii su često šiljaste. To mogu biti nijanse bele, ružičaste, breskve, žute ili crvene. Takođe se može pronaći cveće koje je obojeno u dve nijanse ili je prugasto. 


Priča o slavnoj "Holanđanki" (12/15)

Grupa 12.
FOSTER LALA (Fosteriana tulip)



Fosteriana tulipani cvetaju u rano proleće velikim cvetovima u obliku čašica, širokim laticama vedrih boja. Listovi su takođe veliki i povremeno imaju ljubičasto smeđe oznake koje daju kontrastnu dimenziju.


Na punom suncu, kada se potpuno otvori, cvet dostiže veličinu od 18 do 20 cm.
Impozantnom veličinom cveta ovi tulipani su s pravom zaslužili alternativni naziv Carski tulipani, o čemu svedoče najčešća imena kultivara: ´Crveni car´, ´Beli car´, ´Ružičasti car´, ´Narandžasti car´i sl.

Ako ih gajite u svom vrtu, kombinujte ih sa narcisima i preslicama. Ili ih prosto posadite u raznim bojama.



8.9.19

Priča o slavnoj "Holanđanki" (11/15)

Grupa 11.
KAUFMANIJANA (Kaufmanniana hybrids)

Ove male tulipane koji rastu u divljini u Turkistanu sa Evropom je upoznala1877. godine holandska firma Van Tubergen. Od ove vrste su se tokom godina razvijali divni kultivari, što je rezultiralo krupnijim cvetovima, zapaženim po kontrastnim bojama. 
Tokom sunčanih sati u toku dana, cvetovi se širom otvaraju i daju potpuno drugačiji efekat boje nego kada su zatvoreni. Oblik cveta se takođe dramatično menja; kad se otvara, čini to po horizontali, pa podseća na sjajnu zvezdu.

Ili na lokvanj, pa ne čudi što se ove lale često nazivaju lokvanj lalama.


Neki hibridi imaju zanimljivo, pegavo lišće koje doprinosi njihovoj privlačnosti. Danas su cvetovi Kaufmanijane dostupni u gotovo svim bojama osim prave plave, uključujući blistave nijanse zlatno žute, ružičaste, ljubičaste, narandžaste i crvene boje. Unutrašnjost cvetova je  višebojna. Kao i sve prolećne lukovice, Kaufmanijana najbolje izgleda kada se sadi u grupama od najmanje pet ili 10. Ovi ranocvetni tulipani su posebno atraktivni kada se sade u kombinaciji sa drugim ranim prolećnim cvećem: krokusima i narcisima.



Priča o slavnoj "Holanđanki" (10/15)

Grupa 10.
REMBRANT LALA (Rembrandt tulips)

Na mnogim slikama starih holandskih majstora prikazana je mrtva priroda, u kojoj su neretko glavno mesto imale dvobojne lale. Dvobojni tulipani imali su za osnovnu: crvenu, ljubičastu, ružičastu, čak i braon boju. Sekundarna bela ili žuta boja pojavljivale su se kao pruge ili plamenovi na osnovnim bojama.

U tim vremenima Holanđani nisu znali da su ove pomešane boje na laticama lala koje su dobile ime po slavnom Rembrantu posledica virusa koji su širile biljne vaši, pa su šareni tulipani postali toliko popularni da su čak prouzrokovali Tulipomaniju.



Kada se saznalo da ovu uzročno-posledičnu vezu, holandska je vlada zabranila prodaju zaraženih lukovica. Moderni Rembrantovi tulipani su potpuno zdravi, a njihovi živopisni cvetovi su rezultat pažljivog uzgoja. S obzirom da je njihova obojenost genetska, većina modernih Rembrant tulipana dolazi u samo nekoliko kombinacija boja. Najčešće su bele sa crvenim prugama ili žute sa crvenim prugama.

A ako vas muči kako da razlikujete Rembrant od papagaj lala, budući da i jedne i druge imaju raznobojne cvetove, evo smernica:


Cvetovi Rembrant lala imaju klasičan oblik čaše. Latice su sa ravnim ivicama. Cvetove krase dve boje: osnovna i sporedna.

Papagaj lale imaju veće, blistavije cvetove. Latice su poput peraja sa nazubljenim ivicama. Cvetovi mogu biti jednobojni, dvobojni ili višebojni. Umesto pruga, boje se mešaju jedna sa drugom bez definisanih ivica.

Sada vam ostaje samo da sačekate pravu priliku za demonstraciju ovih saznanja.