8.9.19

Priča o slavnoj "Holanđanki" (10/15)

Grupa 10.
REMBRANT LALA (Rembrandt tulips)

Na mnogim slikama starih holandskih majstora prikazana je mrtva priroda, u kojoj su neretko glavno mesto imale dvobojne lale. Dvobojni tulipani imali su za osnovnu: crvenu, ljubičastu, ružičastu, čak i braon boju. Sekundarna bela ili žuta boja pojavljivale su se kao pruge ili plamenovi na osnovnim bojama.

U tim vremenima Holanđani nisu znali da su ove pomešane boje na laticama lala koje su dobile ime po slavnom Rembrantu posledica virusa koji su širile biljne vaši, pa su šareni tulipani postali toliko popularni da su čak prouzrokovali Tulipomaniju.



Kada se saznalo da ovu uzročno-posledičnu vezu, holandska je vlada zabranila prodaju zaraženih lukovica. Moderni Rembrantovi tulipani su potpuno zdravi, a njihovi živopisni cvetovi su rezultat pažljivog uzgoja. S obzirom da je njihova obojenost genetska, većina modernih Rembrant tulipana dolazi u samo nekoliko kombinacija boja. Najčešće su bele sa crvenim prugama ili žute sa crvenim prugama.

A ako vas muči kako da razlikujete Rembrant od papagaj lala, budući da i jedne i druge imaju raznobojne cvetove, evo smernica:


Cvetovi Rembrant lala imaju klasičan oblik čaše. Latice su sa ravnim ivicama. Cvetove krase dve boje: osnovna i sporedna.

Papagaj lale imaju veće, blistavije cvetove. Latice su poput peraja sa nazubljenim ivicama. Cvetovi mogu biti jednobojni, dvobojni ili višebojni. Umesto pruga, boje se mešaju jedna sa drugom bez definisanih ivica.

Sada vam ostaje samo da sačekate pravu priliku za demonstraciju ovih saznanja.



Nema komentara:

Objavi komentar