9.4.20

Kanadska štapika (Kanadska ko?)

Za ovu višegodišnju biljku se zna da potiče iz Severne Amerike, ali se ne zna kako se odomaćila i to najviše po nizijskim šumama vrba i topola. Često se sreće uz puteve, u jarkovima, pored živica, u rečnim i ritskim šikarama, u barskim vrbacima, u veštačkim širokolisnim šumskim plantažama, a gaji se i po baštama i parkovima.

Uočljiva je i lako se prepoznaje: po obilju duguljastih listova obično prekrivenih dlačicama koji su po obodu testerasti i po mnogobrojnim zlatnožutim cvetnim glavicama što obrazuju piramidalnu metlicu.


Kanadska štapika (Solidago canadensis) izvor 1, izvor 2


Ono što mi zovemo: zlatnica, zlatni prut, čelebi-grana, štapika, zlatna rozga ili dremavica, svet poznaje pod engleskim nazivom kanadska zlatošipka (Canada goldenrot).

Iz teksta "8 Goldenrod Fun Facts" saznadoh da je ova biljka nacionalni cvet Alabame, Kentakija i Nebraske, ali i da u rodu Solidago postoji jedna vrsta čiji su cvetovi bele boje - Solidago bicolor.

To i ne bi bilo toliko zanimljivo da Solidago bicolor neki ne zovu "white goldenrod", a neki "silverrod".

Ljubazno molim da se dogovorite. To što smo skromne pa ne insistiramo na onoj "narodnoj": Dijamanti su devojčin najbolji prijatelj! ne znači da imamo dilemu: Belo zlato ili srebro?





Nema komentara:

Objavi komentar