24.6.17

Veliko finale



君子之德风;小人之德草;草上之风必偃。
Plemeniti gospodin je kao vetar, običan čovek kao trava. Trava se povija u pravcu u kom vetar duva.

Ovako je govorio Konfučije. Njegov plemeniti gospodin je oličenje moralnog vođe i psihofizičkog savršenstva.

Vekovima kasnije, ovom se učenju vraća dinastija Sung koja je vladala Kinom od 960. do 1279. godine. Gotovo sve što danas smatramo simbolima Kine, nastalo je upravo u ovom periodu. Osim trgovine, privrede, uprave i umetnost je doživela pravu procvat.

U spomen na Konfučija uveden je pojam "četiri plemenita gospodina". To su zapravo četiri biljke koje simbolizuju godišnja doba i plemenite vrline. Šljiva, orhideja, bambus i hrizantema od tada su česti subjekti tradicionalnog slikarstva.

Skromno primećujem da ova grupa savršeno zatvara započeti ciklus.

Kineska šljiva ("Zima")



Kineska šljiva cveta najranije od svih biljaka, dok još uvek traju zimski dani. Njeni nežni cvetovi i suptilni miris teško da mogu da prođu nezapaženo. Oni odišu izuzetnošću i elegancijom, pa ne čudi što simbolišu unutrašnju lepotu i poniznost.

Orhideja ("Proleće")


Orhideja predstavlja proleće. Svojom nežnom i krhkom lepotom, lepotom koja u sebi nema ni nagoveštaj nasilnosti, simbolizuje eleganciju, a njen miris, poput mirisa šljivinog cveta, nenametljiv, nikada nadmoćan, a opet tako prefinjen da osvežava ljudski um zrači plemenitošću.

Bambus ("Leto")



Simbol vitalnosti i dugovečnosti, bambus je simbol plemenitog gospodina, čoveka koji ima izuzetno ponašanje i plemenit karakter.

81. Hrizantema ("Jesen")



Kada, u kasnu jesen, sve drugo cveće prestane da cveta i počne sa pripremama za zimski predah, jedino hrizantema ostaje da se svojim gracioznim oblikom i raskošnim bojama bori protiv hladnoće.

Nema komentara:

Objavi komentar