27.4.18

Fines herbes

Francuske začinske mešavine - 2. deo

Da li ste čuli za Žorža Ogista Eskofjea (Georges Auguste Escoffier)?

Priznajem, ja do sada nisam. 
A sva je prilika da je trebalo. Reč je naime o najslavnijem kuvaru svih vremena, restorateru i piscu recepata koji je popularizovao i usavršio francusku kuhinju. Njegovo delo “Kuvarski vodič” (Le guide culinaire) još uvek je u upotrebi kao jedan glavnih kuvarskih udžbenika.

Revolucionarnim promenama koje su se odnosile na pojednostavljenje radnog procesa u kuhinji, reorganizaciju osoblja, način pripreme i pisane prezentacije jela i organizacije banketa pružio je ogroman doprinos razvoju ugostiteljskog sektora ishrane. Njegove sposobnosti (znanje, veština, umetnčke sklonosti, kreativnost, menadžerski način razmišljanja) učinile su da ostane neprevaziđen do danas. Poznat je i po umeću da prezentuje svoja jela na kreativan način dajući im ponekad imena po poznatim ličnostima: "Melba breskve" nazvane su po australijskoj operskoj pevačici Neli Melba, "Jagode Sara Bernar" po čuvenoj francuskoj glumici, a dezert "Imperator" u čast nemačkog kralja Vilhelma II.

Jedini je kuvar odlikovan francuskom Legijom časti (1920. godine).

Zašto ga spominjem na ovom mestu?
Zbog ovog njegovog stava: C’est une erreur de servir sous le nom d’Omelette aux fines herbes, une omelette où le persil haché fournit la seul note aromatique. Cette erreur est trop répandue pour que nous espérions en triompher, mais nous tenons à rappeler néanmoins, qu’une omelette aux fines herbes doit comporter: persil, ciboulette, et un peu cerfeuil et d’estragon.
Iliti u sasvim slobodnom prevodu: Ne možete, braćo kuvari, jelo koje u nazivu ima "sa finim travama" posuti samo peršunom.

Vreme je dakle da otkrijemo nedostatak čega je razljutio slavnog šefa.



22. maj 2018.

Krbuljica ili krasuljica (Anthriscus cerefolium)

Biljka koja je kod nas prilično zanemarena, a bez koje se francuska kuhinja ne može ni zamisliti, potiče sa Kavkaza, jugoistočne Evrope i Bliskog istoka. Iako su joj listovi svetlije boje, izgledom veoma liči na peršun (Englezi je nazivaju Francuskim peršunom); po ukusu je slatka poput komorača, a mirisom podseća na smirnu, vrstu smole koju su mudraci darovali Hrista na rođenju, te zato ne čudi što je Francuzi tradicionalno koriste na Veliki četvrtak (uoči Vaskrsa) i tada je stavljaju u supu. Inače, obilato je upotrebljavaju i za omlet, salate, supe i čorbe, jela od pirinča, živine i plodova mora, njom posipaju sveži sir. Tradicionalno se koristi i za salatu od krompira sa vlašcem.

Zbog specifičnog ukusa i mirisa, stavlja se i u žvakaće gume. 

Šta bi na ovo rekao msje Eskofje?



03. jun 2018.

Estragon, eng. tarragon (Artemisia Dracunculus)

Od kako sam otkrila koje začinske biljke idu u sastav Finih trava, u glavi mi je zbrka: kad god hoću da kažem estragon, ja izgovorim estrogen i obrnuto.
Ova moja mala neuspešna igra rečima nije ni prineta britanskoj:

Herbs are notoriously smug about their anagrams, but tarragon is just arrogant.


13. jun 2018.

Vlašac (Allium schoenoprasum) ili
Dobra preporuka zlata vredi

Prosečne visine, svetloplave kose, ne mnogo atraktivnog izgleda, plavih očiju, debelog vrata, izraženog stomaka, ali vitkih nogu - ovako stari letopisci opisuju Nerona. Istog onog Nerona čija je trinaestogodišnja vladavina ostala upamćena po njegovoj ekstravaganciji, ambicioznim građevinskim poduhvatima, velikom požaru u Rimu, progonu hrišćana i nemirima u provincijama. Istorija ga pamti kao rimskog cara koji je za sobom ostavljao smrt i ruševine, ali i kao nekog ko je imao mio i umilni glas. A ovo poslednje zahvaljujući vlašcu. Budući da vlašac jača glasne žice, Neron je svakodnevno jeo veliku porciju vlašca sa maslinovim uljem.




13. jun 2018.

Peršun (Petroselinum crispum)

Godinama su, širom Mediterana, ptice raznosile seme divljeg peršuna sa njegove prapostojbine, ostrva Sardinije u okolne zemlje. Stari su ga Grci smatrali svetom biljkom i nisu ga jeli, već od njega pravili vence, pa njima ukrašavali svečane trpeze i kitili svoje heroje i pobednike. Istorijski poznati kao narod sa manje stila, a sa impresivnim gurmanskim navikama, stari su ga Rimljani i sami jeli i davali svojim gladijatorima, da budu zdraviji, veštiji, a bogami i lukaviji.

Moja su iskustva s njim krajnje prozaična - kao dete ga naime nisam nikako volela, jer mi se dok bih jela supu, stalno lepio za gornje nepce i time me dovodio do ludila.


9.4.18

Herbes de Provence

Francuske začinske mešavine - 1. deo



Za Provansalske trave sam prvi put čula u jednoj televizijskoj emisiji o kuvanju, tamo negde početkom devedesetih, kada su emisije takve vrste bile retkost, pa sam ih rado gledala (sada to nije slučaj, jer se sve vremenom izliže od preterane upotrebe, ali to je tema za neku drugu priliku).

U emisiji je poznata spikerka - kuvarica amaterka objašnjavala kako pravi slani tart, pa je tom prilikom pomenula provansalske trave i objasnila šta sadrži ova francuska začinska mešavina.

Po svoj prilici ja umem ponekad da budem pravi snob, jer su me i tart i trave i sva ta kulinarska priča privukle toliko da sam se kasnije danima pripremala da i sama izvedem takav "podvig".

Rezultat nije bio vredan tolike pripreme i truda, čime je pokvario moje upoznavanje sa ovom začinskom kategorijom. Kasnije sam saznala da Herbes de Provence nisu nikakva tradicionalna francuska mešavina (stara vekovima), već lukav marketinški potez iz sedamdesetih godina.

Time je dodatno narušen do tada prisutan izazovni dašak francuske kuhinje.
Ali to nikako ne znači da biljke koje se smatraju provansalskim treba da ostanu u zapećku.

Upoznajmo ih onda!

13. april 2018.

Već neko vreme me kopka dilema: šta je timijan, a šta majčina dušica?
Ne znam za bolje mesto od ovoga za odgovor na to pitanje.

Majčina dušica i timijan su rođaci, jer dolaze iz istog roda - Thymus. Imaju mnogo sličnosti: zbog lekovitih svojstava smatraju se pravim riznicama zdravlja, a zbog svojih eteričnih ulja mnogim će jelima dati bogat i prefinjen ukus.

Ali, razlikuju se u načinu rasta: majčina dušica (Thymus serpyllum) je puzavica, a timijan (Thymus vulgaris) raste uspravno. Druga razlika je i u listićima koji su kod timijana nešto uži i lagano povinuti nadole. Treća i neveštom oku najuočljivija razlika je u boji cvetova: timijan cveta belim ili svetloružičastim, majčina dušica tamnoružičastim. Sličnog su mirisa, ali kada je reč o ukusu, majčina dušica ima nekako gorči okus od timijana.



20. april 2018.

Nama koji nismo, kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih putovali u inostranstvo tako često, ostajalo je samo da čekamo da evropske novotarije stignu "i u naš grad" kako bismo ih upoznali i uživali u njima.

Tako je bilo i sa picom. Ispočetka se pekla u tek nekoliko gradskih kafana, da bi vremenom izazvala otvaranje čitavog niza specijalizovanih restorana - picerija. U nekima od njih se pri narudžbini dobijao broj, koji je kuvar kasnije glasno izvikivao kao signal da je pica gotova. Mi bismo prilazili pultu, preuzimali tanjir i po želji, na vruću površinu, iz staklenih činija što su tamo stajale dodavali, u željenoj količini, do tada nama nepoznati, suvi začin. Niko ga nije prepoznavao kao vranilovu travu, mada je to u stvari bila baš ona; mnogo smo rađe prigrlili njen drugi naziv - origano.



26. april 2018.

Kada je mađarska kraljica Elizabeta odlučila da se pod stare dane (u sedmoj deceniji) uda za švedskog kralja suočila se sa velikim problemom. Artritis je od nje napravio invalida, jako teško se kretala, zglobovi su joj se deformisali i jako je boleli. Tada joj je neko preporučio ruzmarin (Rosmarinus officinalis). Za kratko vreme bolest se povukla, bolovi su prestali, kraljica se ispravila i podmladila. Prezadovoljna rezultatima, odlučila je da svatovi na njenoj svadbi budu zakićeni grančicama ruzmarina. Tako je, po legendi, nastao ovaj običaj koji se zadržao do danas u mnogim evropskim zemljama.


(Izvor: http://www.snagabilja.rs/mocne-biljke/ruzmarin-biljni-eliksir-mladosti/)

27. april 2018.


Kada se za neku biljku zna već hiljadama godina, onda ne čudi što je često toliko poštovana, da se posvećuje bogovima i smatra svetom. Takav je slučaj sa majoranom (mažuranom), začinskom i lekovitom biljkom koju su stari Egipćani vezivali za boga Ozirisa, a stari Grci smatrali da ako izraste na nečijem grobu, tada će pokojnik ima večni mir i sreću na onom svetu.

Mi, neotesani smrtnici, ovu svetu biljku (Origanum majorana) trivijalno zovemo "pica začin", jer je poput brata origana, najviše koristimo upravo na taj način. A ako vam neko kaže da među ovom dvojicom braće ne postoji razlika, ne verujte mu: majoran ima slatkasti, pomalo cvetni miris i slatko-gorki ukus, koji blago podseća na pepermint.




28. april 2018.

Evo još jednog dokaza da je čovek zaista trivijalno biće rado da sve pojednostavi i banalizuje.

Čubar (Satureja hortensis) je začinska i lekovita biljka koja se koristi od davnina i kao lek i kao "biber" dok Evropljani još nisu ni znali za biber (a posle ga donosili iz Indije). I možeš ti o njemu pročitati strane i strane teksta koje veličaju njegove dobre osobine, ali ćeš ga kasnije pamtiti isključivo kao "pasulj travu" kako su ga nazvali Nemci, jer ublažava nadimajuće dejstvo pasulja.




7.4.18

Bon appétit à tous!

Da li vam se ikada dogodila ovakva stvar?

Interesuje vas unutrašnje uređenje/heklanje&štrikanje/motociklizam/luksuzne jahte/Američki građanski rat/....(dopiši po želji) i u nastojanju da o tome saznate što više, počnete da kupujete specijalizovani časopis.

Prvim brojem ste prezadovoljni, drugi je gotovo podjednako dobar, u trećem naletite na istu fotografiju kao u prvom (čak vam se i deo teksta čini jako poznat), četvrti ima malo više reklama nego što možete (bez negodovanja) da podnesete, i onda u petom - BAM! - između dva teksta o unutrašnjem uređenju/heklanju&štrikanju/motociklizmu/luksuznim jahtama/Američkom građanskom ratu/....(dopiši po želji) sa čitave dve strane slavodobitno vas posmatra naslov (napr.) "Dašak Francuske u Vašem domu" praćen (istini za volju, predivnim) fotografijama nekog (sasvim sigurno) ukusnog obroka i detaljnim uputstvima za pripremu.

Ako vam se ikada dogodilo nešto slično ovome, sigurna sam da vam je trenutni poriv bio da časopis istog momenta bacite/pocepate/spalite/.... (dopiši po želji).



Šta ćete učiniti sada?

...
...
...
...
...
...
...
P.S.
Ako ste odgovorili: "Ništa. Sačekaću da vidim kuda sve ovo vodi.", čestitam na izboru.
Za razliku od vašeg omiljenog časopisa, ovde nema skrivenih recepata, već se i dalje strogo držimo teme iz naziva bloga, ali ovog puta pod podnaslovom: Francuske začinske mešavine.