2.7.18

Bouqet garni

Francuske začinske mešavine - 3. deo

Začinski buket je mešavina začinskog bilja, uvijena i koncem svezana, oko stabljike celera, ili oko lista praziluka. Ako se priprema u sušenoj verziji, onda se sve biljke stave u gazu i od nje napravi paketić. I buketić i paketić se ubace u lonac u kome se kuva supa, čorba ili umak, pa se na samom kraju izvade. 


Klasični francuski buketić sadrži tri peršunove grančice, grančicu timijana i sušen lovorov list. U Provansi obavezno dodaju ruzmarin, nekada i sušenu koru narandže. 
Nama, običnim smrtnicima, moderno kulinarstvo velikodušno dozvoljava  da pustimo mašti na volju i u buket dodamo sve omiljene začine. 

A šta da radimo mi, oni baš najjednostavniji smrtnici, što od svih začina najviše volimo crni biber?



2. juli 2018.

Lovor (Laurus nobilis) je biljka koja još od antičkih vremena uživa veliki ugled. Olimpijski pobednici na poklon bi dobijali lovorov venac, a čuvena proročica Apolonovog hrama u Delfima, Pitija, stalno je žvakala plodove lovora kako bi dobila inspiraciju za svoja proročanstva.


Kod nas u kući lovor je na počasnom mestu od trenutka kada je jedno od mlađih ukućana, tadašnje sedmogodišnje dete, primetilo da je kuvano sočivo ukusnije nego ranije. I od kako je saznalo da je razlika u prisustvu lorbera, svaki put, kada bi videlo da se kuva sočivo, proveravalo: "Da li si stavila one listiće?" 

Nema komentara:

Objavi komentar