5.8.19

Priča o slavnoj "Holanđanki" (2/15)

Uzgoj lala je počeo u Persiji, verovatno u 10. veku. Tada su se u vrtovima pojavili rani kultivari nastali hibridizacijom divljih vrsta kako bi se dobile željene karakteristike.


Po persijskoj legendi prva lala je procvetala iz krvi ljubavnika Farhada i Širin. 

Prostodušni kamenorezac Farhad zaljubio se u princezu Širin i poželeo da osvoji njeno srce. Ali zašto bi princeza obratila pažnju na takvog sirotana, kada ga nikad nije videla, niti čula za njega? Zato je Farhad otišao u brda i na svojoj fruli stvarao divnu muziku u čast Širin. Seljani su u njegovoj muzici osetili toliku želju, ljubav i strast da su odlučili da pomognu da se dvoje mladih upozna. Njihove su namere doprele do grada. I tako se jednog dana princeza, zajedno sa svojom dvorskom damom, obrela u šumi, gde je začula divnu muziku, srela mladića i zaljubila se u njega. 

Kada je Šah, princezin otac, saznao da se njegova jedina kćer zaljubila u mladića iz tako niskog društvenog staleža, nije bio nimalo srećan. On je video da Širin istinski voli Farhada, ali je nepokolebljivo smatrao da njemu nije mesto na dvoru. Šah je bio pametan roditelj i znao je da ako ćerki zabrani da se viđa s momkom, da će je nepovratno izgubiti. Zato je skovao ovakav plan. Daće Farhadu zadatak, takav kakav niko nikada nije uspeo da izvrši. S obzirom da je Farhad jedan sasvim običan zanatlija, neće ga ni on ispuniti. Ali će Šah pokazati dobru volju obećanjem da će ispunivši zadatak, momak biti nagrađen princezinom rukom. Šahovom lukavstvu ovde nije bilo kraja. On je prepustio princezi da zada zadatak kakav želi.

Tako je princeza otišla do Farhada i zamolila ga da iskopa kanal kroz planinu. I to ne bilo kakav kanal, već kanal 6 kopalja širok i 3 koplja dubok, dugačak čak 40 milja.

Farhad nije ni trepnuo, uzeo je svoj alat i uputio se u brda.




Neumorno je radio godinama. Od samog svitanja do kasnog sumraka momak je kopao i kanal je napredovao. Princeza ga je tajno posećivala, posmatrala ga kako radi i sve se više zaljubljivala u njega.

Jednog dana do Šaha je stigla vest da je Farhad skoro završio zadatak. Šah je shvatio da se njegov isprva veoma mudar plan neće ostvariti, pa je pozvao svoje lukave vezire da se posavetuje s njima šta da radi.

Dogovorili su se da pošalju jednu princezinu sluškinju da Farhadu saopšti da je princeza umrla, nadajući se da će time mladiću slomiti srce, pa će napustiti radove.

I tako je sluškinja slagala Farhada da je Širin umrla. On ispočetka nije verovao, ali ga je ona ubedila. Skrhan bolom, mladić se ubio vlastitom lopatom; njegova je krv potekla iskopanim kanalom.

Kada su vesti došle do princeze, ona je otrčala u planine da se uveri da li je to istina. Kada je ugledala umrlog Farhada, oduzela je sebi život. Tamo gde su njihova tela ležala jedno uz drugo, njihova tamno crvena krv je padala na zemlju i svaka se kap pretvarala u cvet lale, pokazujući tako svima da će njihova ljubav trajati večno.

Grupa 2.
RANA DVOSTRUKA (Double early)

Lale ove grupe imaju dvostruki cvet oblika činije širok oko 8 cm. Upravo zbog takvog oblika, dvostruke lale se često nazivaju božur-lalama. Biljke obično narastu do 30 - 40 cm. Čvrstom vodootpornom stabljikom uspešno se suprostavljaju prolećnim pljuskovima i, po pravilu, traju duže od svojih sestrica, ranih jednostrukih lala. Cvetaju u beloj, žutoj, narandžastoj, crvenoj i ružičastoj boji. Krase rano-do-srednje prolećne vrtove, naročito ako se sade u grupama od 10 do 15 jedinki, ili okružene nekim drugim lukovicama.





Nema komentara:

Objavi komentar