4.8.19

Priča o slavnoj "Holanđanki" (1/15)

Do tada nepoznata reč tulipa (ili tulipant) koja se pojavila u engleskom prevodu "Pisama iz Turske" ušla je u ovaj jezik iz francuskog, gde se koristila u dva oblika: novijem - tulipe i zastarelom - tulipan. Ide li se dalje u potrazi za poreklom, stiže se do otomanskoturske reči tülbend ("gaza") koja je sasvim sigurno nastala od persijske reči دلبند‎ delband ("turban"). Smatra se da je razlog za ovu vezu upravo to što oblik cveta tulipana podseća na turban.

Pojedini izvori, međutim, ostavljaju mogućnost da je usput došlo do greške u prevodu. Naime, u 16. veku u Otomanskom carstvu vladala je moda da se u turban zadene cvet tulipana. Moguće je, dakle, da je prevodilac prosto pobrkao cvet i pokrivalo za glavu.
Ovome u prilog ide i činjenica da Turci tulipan zovu lale.



Sećate se diplomate Bizbeka?

Bizbek je lukovice doneo iz Konstantinopolja i predao ih Šarlu Deleklizu, tadašnjem upravniku bečke Botaničke bašte. Ovde su lale cvetale pod veštim nadzorom ovog, verovatno najuticajnijeg hortikulturiste 16. veka, poznatijeg pod njegovim latinskim imenom Karolus Kluzijus.

Uskoro je Kluzijusova slava privukla pažnju Univerziteta Lajden u Holandiji, koji ga je nagovorio da postane kurator botaničkog vrta tog univerziteta.
Oktobra 1593. Kluzijus i lukovice stižu u Lajden. Nekoliko meseci kasnije, u proleće 1594, procvetala je prva lala ikad u Holandiji.

Ostalo je istorija.

Danas, kada postoji čak nekoliko hiljada varijeteta, hortikultura se "bori" sa njihovom klasifikacijom. Jedna od najpopularnijih sve lale deli u 15 grupa (divizija) uglavnom na osnovu morfologije cveta i veličine biljke.

Grupa 1

RANA JEDNOSTRUKA (Single early) pravi je simbol proleća. 

Lale ove grupe imaju jednostruki cvet oblika čaše koji nije širi od 8 cm. Smatra se biljkom srednjeg rasta (od 25 cm do 45 cm). Zahvaljujući jakoj stabljici, odoleva kišama i vetrovima; potpuno se otvori pri sunčanom vremenu. Voli zato područja sa hladnim zimama i veoma suvim letima. Cveta u čitavom spektru boja: od bele do tamno ljubičaste. Osim što je divan ukras u rano-do-srednje prolećnim baštama, ima i dodatni kvalitet - neki varijeteti veoma  lepo mirišu.




Nema komentara:

Objavi komentar