8.8.19

Priča o slavnoj "Holanđanki" (4/15)

S obzirom da nijedan antički pisac ne spominje lale, verovatno je da su one u Anadoliju došle sa Turcima Seldžucima, u 12. veku pod imenom لاله ("laleh"). Ova reč, napisana arapskim pismom, ima ista slova kao reč Alah, pa ne čudi što je cvet brzo postao sveti simbol.

I jedan je turski pesnik pevao o lalama pod velikim lirskim uticajem, gle čuda, slavnih persijskih pesnika, pre svega Saadija iz Širaza. Pesme su potpisivane pseudonimom Avni iza kojeg se krio niko drugi do Mehmed II, osmanlijski sultan, mnogo poznatiji kao Mehmed Osvajač. Ovaj je vladar u 21. godini osvojio Konstantinopolj, čime je označen pad Vizantijskog carstva.

Kada je grad postao Istanbul, jedna od prvih naredbi sultan Mehmeta II je bila da se širom grada, svuda gde je bilo praznog mesta, posade vinova loza, stabla voća i cveće. U novim parkovima i vrtovima sultan je zahtevao da se posade, pre svega, lale.



Iz zapisa dvorskog istoričara i sultanovog hroničara Tursun Bega saznaje se da je i sam sultan bio vrsan baštovan i da je svoje slobodno vreme najradije provodio u vrtovima Topkapi palate.

Posetioci koji su u to vreme dolazili u Istanbul bili su zadivljeni kontrastom istanbulskih vrtova u odnosu na italijanske, francuske i engleske zvanične parkove.


Grupa 4.
DARVINOV HIBRID (Darwin Hybrid)

Lale ove grupe su nastale kao rezultat ukrštanja lala druge dve grupe: fosteriana i Single Late. Nastale su u Holandiji pedesetih godina prošlog veka. Izgledaju upravo kao na slici koju većina nas ima u glavi kada pomisli na lalu: cvet veoma visoke stabljike, blistave boje i zadivljujuće veliki (u punom cvatu ima prečnik do 17 cm). Nije zato iznenađujuće što se ove lale smatraju istinskim primadonama u porodici tulipana.
Srećemo ih u gotovo svim bojama, uključujući i dvobojne primerke sa prugicama, pegicama i naznačenim ivicama.




Nema komentara:

Objavi komentar