9.8.19

Priča o slavnoj "Holanđanki" (5/15)

Nije samo Mehmed Osvajač bio zadivljen lalama. I njegovi su naslednici pokazivali živo zanimanje za ovaj cvet - najviše od svih njegov čukun unuk, Sulejman Veličanstveni.



Istorijske činjenice pokazuju da su lale za vreme njegove vladavine dostigle najveću popularnost. Toliku da su se brojni baštovani, primetivši da se divlje vrste lala lako hibridizuju, sve više upuštali u taj posao, mada su morali da budu jako strpljivi. Da bi se pokazala boja hibrida, trebalo je da čekaju sedam godina. A lale boje sumpora, boje rđe i cinober su bile posebno moderne.

Za tako veliki uspeh, lala može da zahvali i činjenici da su u to vreme zakoni koji su branili umetničku interpretaciju živih bića ublaženi. Time su lale postale najčešće korišćen motiv u osmanlijskoj umetnosti. Bilo ih je svuda, čak i na odori samog sultana.

Grupa 5.
KASNA JEDNOSTRUKA (Single Late)

Lale ove grupe cvetaju poslednje, krajem aprila i maja; zato se često nazivaju majskim lalama. Deluju impresivno, jer su više od lala svih ostalih grupa i imaju veliku cvetnu glavicu, ovalnog, čak i četvrtastog oblika. Ima ih u svim mogućim bojama, od bele do gotovo crne, a često budu dvobojne ili melanž.

Nema komentara:

Objavi komentar