10.8.19

Priča o slavnoj "Holanđanki" (6/15)

Era tulipana (tur. Lâle Devri) bilo je razdoblje mira u Osmanskom Carstvu. Trajalo je od sklapanja Požarevačkog mira 21. jula 1718. do ustanka Patrona Halila 28. juna 1730. godine. U tom je razdoblju vladao sultan Ahmed III.



Doba je nazvano po cvetu koji je u Osmanskom Carstvu bio simbol izobilja i popustljivosti. Tokom ovog razdoblja osmanski dvor, elita i visoki sloj društva bili su zaluđeni lalama. Uzgoj lala simbolično je oslikavao plemeniti položaj, povlastice i dokolicu. Gradile su se brojne palate za uživanje po francuskom uzoru, a na sultanovom dvoru, ispunjenom pesnicima i kaligrafima, organizovale su se zabave. Ovakav način života prenosio se i na sultanove glavne savetnike. U središtu tog novog pokreta bila je sultanova ljubav prema tulipanima, koja se širila čitavim carstvom.

Grupa 6.
LJILJAN LALA (Lily-flowered)

Lale ove grupe lako je razlikovati od lala prethodnih grupa. Svojim uskim "strukom" i špicastim laticama liče na ljiljane. Cvetaju krajem proleća. Nežna stabljika ih čini osetljivim na vetar. Neke su odlične kao rezano sveće; neke lepo mirišu. Koje god da su u pitanju, ljiljan lale su prosto božanstveno lepe. "Autonomnost" su dobile 1958. godine kada je ova grupa izdvojena od Darvin lala.



A sada je, čini mi se, pravo vreme za mali kviz.

Lala je vaš omiljeni cvet?
Ako je tako, onda ste vi jedna vesela i druželjubiva osoba, koju porodica i prijatelji prosto obožavaju. A kako i ne bi, kada ste dragi, pažljivi, dobronamerni, darežljivi i uvek spremni da pomognete! Obožavate putovanja i na njima obavezno steknete nove prijatelje. U svemu što radite, dajete svoj maksimum! Uvek željno iščekujete promene i lako im se prilagođavate.

Onoliko boja koliko ima na današnjim lalama, toliko boja ima u vašem ormanu, u kuhinji i životu. Uživate u šarenilu; volite i vunu i svilu, gorko i slatko, možda ste manekenka, a možda poslastičarka.

Možda je ljiljan pravi cvet za vas?
Ako je vaše srce osvojio "rajski cvet", vi ste dostojanstvena, saosećajna, dobra i poštovana osoba, koja voli da pomaže drugima i koju drugi vide kao majčinsku figuru. Iako ste majčinski tip, ne postavljate se kao gazdarica, pa poput jedinstvene lepote ljiljana i vi imate istančan modni ukus i stil. Ponosite se svojim životnim dostignućima.Velike su šanse da ste dugonogi ili da, makar, imate ogromnu kolekciju cipela koje volite i čuvate kao da su živa bića. U ljubavi ste veoma nezavisni, tako da se vaš partner mora naviknuti da je on na poslednjem mestu kada imate slobodan dan. To nije nimalo neobično, jer ljiljan je jedan od retkih cvetova koji sami sebe oprašuju!

Pitanje za vas, dragi čitaoci, glasi:

Kakva ste osoba, ako je vaš omiljeni cvet ljiljan lala?



Nema komentara:

Objavi komentar