8.12.19

Zimi o letu - sećanje drugo

Bellezza misteriosa

Od raskošnih uvala na severo-istoku, preko katalonski začinjenog severozapada i vetrovitih plaža punih flamingosa, pa duž južnih dina i stenovitog istoka, na ovom veoma starom ostrvu prigrle vas najpre obale, a zatim blage ravnice što se vrlo brzo i naglo pretvaraju u bregove i brda, a u jednom svom delu i u jako visoko planinsko područje gde se, na više od 1800 m visine,  smestila Punta del Marmora da vekovima nemo posmatra sukobe osvajača i meštana.



Oko 1000. godine pre nove ere obalna područja naseljavaju Feničani. Posle pet vekova dolazi do velikih pobuna lokalnog stanovništva što je živelo u unutrašnjosti, pa Feničani vlast nad ostrvom prepuštaju Kartaginjanima koju sledeća tri veka razvijaju svoju civilizaciju i od Sardinije stvaraju važnu žitnicu. 
Da kolonizuju ostrvo pokušali su i stari Grci, ali bez uspeha.
Ono što Grcima nije pošlo za rukom, jeste Rimljanima (238. god. p.n.e.), koji ovim delom Sredozemnog mora suvereno vladaju narednih sedam vekova. Rimska vladavina, dalekosežna i duboka, dovela je vremenom do potpune latinizacije stanovništva.
U 5. i 6. veku ostrvom vladaju Vandali.

Nema komentara:

Objavi komentar