7.12.19

Zimi o letu - sećanje prvo

Ne verujem da postoji bolje vreme za slatka prisećanja na leto, more, plaže, pesak i uživanje od hladnog/vetrovitog/maglovitog/kišnog/tmurnog decembarskog dana.

Pa da počnemo...

Rettangolo mediterraneo

Gotovo u samom centru Sredozemnog mora, poput velikog pravougaonika, prostrlo se jedno magično ostrvo dozvolivši talasima dva mora da ga zapljuskuju, dok ono svojom istočnom stranom pozdravlja sunce koje se budi, a zapadnom ga ispraća u san, prizorima koji malim smrtnicima, što ga stalno pohode, gali dušu i boji ih, čas radošću, čas setom.



U ovaj su se mali raj u 12. veku pre Hrista, otprilike u vreme kada su srednju Italiju naseljavali Etrurci, doselila iberijska plemena i postavila temelje autohtone sardinijske kulture, koju su ovekovečili nuragi.



Nuragi su megalitske građevine od grubog ili malo tesanog kamenja slaganog bez ikakvih veziva, oblika valjkastog tornja nalik na košnicu, koje nisu imale temelja, mada su bile visoke i do 20 metara. Istorija je u nedoumici da li su nuragi služili kao svetilišta, rezidencije vladara, vojna utvrđenja, svečane dvorane ili pak granične citadele pojedinačnih gradova-država.

Po svojim prvim stanovnicima - Sardima, ostrvo dobija ime Sardinija.


Nema komentara:

Objavi komentar