11.4.20

Ponovo radi b(iblioteka)

- Šta kaže? - Otac se okrenuo prema majci, koja je virila iz kuhinje. Zbunjeno ga je pogledala i samo slegnula ramenima, te se vratila kuvanju - mirisalo je na kolač od vodenog kestena. Otac se ponovno okrenuo prema Henriju i odmahnuo mu da ide u školu.

"Hotel na uglu gorkog i slatkog", Džejmi Ford

Demonstracija moći

Vodeni kesten, malabar kesten, gvajanski kesten, francuski kikiriki, drvo zaliha, monguba - ovo tropsko drvo je  najpoznatije je kao drvo novca ili (rečna) pahira.

Izuzetno lepog, neobičnog stabla sa granama (tri ili pet, nikada četiri) isprepletenim u pletenicu u svom prirodnom okruženju (močvarnim predelima Centralne i Južne Amerike), naraste i do 18 metara, u sobnim uslovima do 2 metra, a kao bonsai drvo do 60 cm.

Ima sjajne zelene palmaste listove podeljene na pet delova, koji dolaze na dugoj lisnoj peteljci.
Ima i prelep cvet, kremasto bele boje skupljen u veliku metličastu cvast sa uskim laticama koje se otvaraju poput kore od banane. Plod podseća na kokosov orah i ima ukus kikirikija.


Pahira (Pachira aquaticaizvor 1 izvor 2

Prema feng šuiju, pahira pozitivno utiče na posao i donosi novac, kao i zdravlje i sreću.
Ako se u isprepleteno stablo stavi kovanica donosiće novac, a ako se na nju vežu crvene i zlatne trakice donosiće sreću u dom. Pet delova lista  simbolišu 5 feng šui elemenata: metal, drvo, vodu, vatru i zemlju, te pahira ima sposobnost da zameni i aktivira slabije elemente ili unese elemente koji nedostaju u domu.






Nema komentara:

Objavi komentar