26.6.17

Žuto ludilo

Ime za ovaj ciklus je nastalo sasvim spontano, u trenutku mog iskrenog "očajanja" zbog saznanja da majčica priroda baš nema nimalo mere kada su u pitanju biljke sa žutim cvetovima i moje, sada već konstantne, zapitanosti: Kako ih prepoznati, razlikovati i zapamtiti?


26. jun 2017.

vlaška salata
repušnjača
škrbinka
sisava trava
zalatnica
Cvetovi su mali, prečnika od 1 do 2 cm, bledožute boje. Liče na male maslačke. Svaki cvet ima dvadesetak jezičastih latica koje su na vrhu nazubljene sa 5 zubaca.
Otvoreni su samo kada je sunčano vreme i rano idu na spavanje, već poslepodne.

27. jun 2017.

ranjenik

ranjenica
alpski ranjenik
detelina kamenjarka
zečja detelina

mačja detelina
Cvetne glavice se javljaju pojedinačno ili u paru; okružene su krunom od zelenih listića i sastavljene od velikog broja cvetova. Cvetovi su leptirasti, veličine oko 2 cm, skoro sedeći, najčešće žute boje. Kada uvenu, postaju smeđi ili tamnonarandžasti. 

28. jun 2017.

(žuta) vučja stopa

kokotinja
zečja lubenica
Stabljika je visoka do 1 m, uspravna, žuto-zelena i neprijatnog mirisa. Listovi su na dugačkim drškama, duboko srcasti, trouglasto jajasti. Cvetovi su svetložute boje i karakterističnog oblika; njihov donji deo ima oblik jabučice.  

29. jun 2017.

puzeći cecelj

puzeća kiseljača
rožičasti cecelj
kozji papak

Listovi su naizmenični, trodelni, tamnije mutnozelene boje, ljubičaste nijanse, na dugačkim stabljikama, dlakavi. Cvetovi imaju pet latica, dugački su do 1 cm, gotovo dvostruko veći od čašice, zlatnožute boje.

30. jun 2017.

obično baloče

žuti pasji luk
žuta zvezda Betlejema

Listovi su duguljasti ušiljeni, jedan je prizeman, a još dva su ispod cvata. Cvetovi imaju 6 žutih duguljastih latica koje obrazuju zvezdicu; počinju da cvetaju još u martu, pa je baloče tako jedna od prvih prolećnih šumskih cvetnica.

01. jul 2017.
metlica
trava od metilja


Stabljika je uspravna, razgranata, olistala i visoka do 120 cm. Listovi su jajasto izduženi, dugački do 14 cm i široki oko 3,5 cm. Cvetovi su skupljeni u metličaste cvatove; sastoje se od 5 zlatnožutih latica.
02. jul 2017.
obična mlečika
uskolisna mlečika


Listovi su mnogobrojni i gusto spiralno raspoređeni duž stabljike; nemaju peteljku, uski su, goli i malo tupi; široki 2 - 3 mm, dugi do 2,5 cm.  Cvetovi su žuto-zeleni i skupljeni u štitaste cvasti koje se sastoje od 15 stapki koje se jednom ili dvaput dvostruko granaju.

Svi delovi biljke sadrže otrovan mlečni sok.
03. jul 2017.


ranjenik
trava celog sveta
sitni čičak
mali čičak
ruričica
turica

Stabljika je uspravna,većinom nerazgranata, okrugla, visine do 70 cm. Listovi su naizmenični i sastavljeni od 3 do 6 parova lisaka. Liske su jajolike, duguljaste i nazubljene. Cvetovi su mali i smešteni u dugačkim grozdastim cvatovima. Venčić je sastavljen od 5 jajolikih latica žute boje.





04. jul 2017.



lopen
lopuh
vunavka
kraljevska sveća
beloperka
žutocvet


Snažna biljka stabljike visoke oko 1,5 m (nekad čak i 2 m). Bazalni listovi rastu u rozeti; ostali listovi duguljasto jajoliki, postepeno prema vrhu sve manji. Cvetovi na kratkim peteljkama, žute boje. Često raste u grupama, čime pejzaž čini veoma zanimljivim.





10. jul 2017.


91. žuti naprstak
velecvetni naprstak
čama
žućkasta pustikara

Stablo valjkasto, uspravno, 50-100 cm visoko, jednostavno, u donjem delu glatko, u gornjem pokriveno kratkim, žlezdastim maljama. Listovi na licu glatki, sa naličja i po obodu pokriveni retkim maljama. Cvetovi mnogobrojni, oboreni, skupljeni u grozdastu cvast, u početku kupasto zbijenu, kasnije rastresitiju i okrenutu na jednu stranu.


Za kraj

"Teška srca" priznajem da, posmatrajući biljke koje sam odabrala za ovaj ciklus, počinjem ozbiljno da sumnjam u svoj izbor. 
Cvetovi su, naime, ipak dovoljno različiti i brzo prepoznatljivi, da u onom "žutom ludilu" definitivno ima više žutog, a manje ludila.
Eto meni prilike za popravni ispit u nekom narednom ciklusu.

24.6.17

Veliko finale



君子之德风;小人之德草;草上之风必偃。
Plemeniti gospodin je kao vetar, običan čovek kao trava. Trava se povija u pravcu u kom vetar duva.

Ovako je govorio Konfučije. Njegov plemeniti gospodin je oličenje moralnog vođe i psihofizičkog savršenstva.

Vekovima kasnije, ovom se učenju vraća dinastija Sung koja je vladala Kinom od 960. do 1279. godine. Gotovo sve što danas smatramo simbolima Kine, nastalo je upravo u ovom periodu. Osim trgovine, privrede, uprave i umetnost je doživela pravu procvat.

U spomen na Konfučija uveden je pojam "četiri plemenita gospodina". To su zapravo četiri biljke koje simbolizuju godišnja doba i plemenite vrline. Šljiva, orhideja, bambus i hrizantema od tada su česti subjekti tradicionalnog slikarstva.

Skromno primećujem da ova grupa savršeno zatvara započeti ciklus.

Kineska šljiva ("Zima")



Kineska šljiva cveta najranije od svih biljaka, dok još uvek traju zimski dani. Njeni nežni cvetovi i suptilni miris teško da mogu da prođu nezapaženo. Oni odišu izuzetnošću i elegancijom, pa ne čudi što simbolišu unutrašnju lepotu i poniznost.

Orhideja ("Proleće")


Orhideja predstavlja proleće. Svojom nežnom i krhkom lepotom, lepotom koja u sebi nema ni nagoveštaj nasilnosti, simbolizuje eleganciju, a njen miris, poput mirisa šljivinog cveta, nenametljiv, nikada nadmoćan, a opet tako prefinjen da osvežava ljudski um zrači plemenitošću.

Bambus ("Leto")



Simbol vitalnosti i dugovečnosti, bambus je simbol plemenitog gospodina, čoveka koji ima izuzetno ponašanje i plemenit karakter.

81. Hrizantema ("Jesen")



Kada, u kasnu jesen, sve drugo cveće prestane da cveta i počne sa pripremama za zimski predah, jedino hrizantema ostaje da se svojim gracioznim oblikom i raskošnim bojama bori protiv hladnoće.

23.6.17

Gomoljasti grahor ("Cvetne asocijacije u čast nagrađene")













Kada sam prvi put videla gomoljasti grahor, bilo je to na jednoj fotografiji i sećam se da sam pomislila kako mi je teško da poverujem da takav cvet raste u mom okruženju i da su šanse da ga vidim u nekim relativno običnim okolnostima prilično male. 

Nekoliko nedelja kasnije, na putu kojim prolazim barem dvaput dnevno, na jednom malom parčetu zapuštenog travnjaka, uz trotoar, ugledah ne jednu, ili dve, već desetak stabljika ovog cveta kako svojom prekrasnom bojom ukrašavaju svet.

I ne samo da ulepšavaju svojim izgledom, nego mirišu tako nežnim prefinjenim mirisom, da trenutno poželeh da ih imam kao parfem.



22.6.17

Akalifa ("Cvetne asocijacije u čast nagrađene")













Ako kod kuće (kojim slučajem) imaš figuricu kineske mačke, onda (sasvim sigurno) znaš onaj trenutak nedoumice: "Čiji sat kuca tako glasno?" i osećaj "olakšanja" kada shvatiš da zvuk pravi šapica koja se neumorno pokreće gore-dole.

Ako (kojim slučajem) voliš neobično cveće, onda (sasvim sigurno) poznaješ čupavu, potpuno vanvremensku i vanprostornu, akalifu, koju većina jednostavno zove mačji rep.

Ako (kojim slučajem) priznaješ samo pse za (kućne) ljubimce, a cveće te ne interesuje ni koliko lanjski sneg, onda (sasvim sigurno) imam za tebe mali savet.

Otvori svoj um i dopusti da ti čitav taj nepoznati svet uđe u srce.
Videćeš, biće to čista egzotika!



20.6.17

Amorfa ("Cvetne asocijacije u čast nagrađene")























Velika zajednica amorfe raste na Ribarskom ostrvu. S jedne strane, biljka zaista liči na bagrem, s druge strane, ima veoma neobičnu cvast; stoga ne čudi što je u našim krajevima poznata kao "kineski bagrem". Poreklom je Severnoamerikanka i dobra je medonosna biljka. No, lako se i brzo razmnožava, ometa rast drugih biljaka i ugrožava biološku raznovrsnost.

Jednom rečju, pravi je zmaj među biljkama.


19.6.17

Dobrodeva ("Cvetne asocijacije u čast nagrađene")















Kada se, sredinom proleća, pojave ovi nežni ljubičasti cvetovi visoke, otmene stabljike i krenu da se povijaju na vetru što jezdi kroz mlade prolistale šumske grane, umiri se i pažljivo oslušni. 
I veruj, ako to uradiš kako treba, čućeš njihov umilni zvon.


18.6.17

Kopitnjak ("Cvetne asocijacije u čast nagrađene")





















Poput zelenog oblaka koji se spustio sasvim nisko na zemlju raširio se kopitnjak, bubrežastih listova i malih neuglednih zvonastih cvetnih venčića sastavljenih od tri međusobno jednake smeđe-ljubičaste latice spolja prekrivene finim dlačicama.



12.6.17

71. Mimoza ("Cvetne asocijacije u čast nagrađene")













U azijskoj kuhinji seme i mladi izdanci ove australijske biljke koriste se za pripremu raznih supa i omleta.

Vrlo je verovatno da ne kuvaju čaj, ali to se valjda može smatrati pesničkom slobodom.


10.6.17

Strelicija ("Cvetne asocijacije u čast nagrađene")















Da li je zaista potrebno objašnjavati zašto ovaj cvet nestvarne lepote i krajnje neobičnog oblika i ova moćna ptica, s pravom nazvana kraljem svih ptica, idu u paru?

A to što strelicija divlje raste po južnoafričkim šumama, a crni ždral, simbol dugovečnosti, snage i izdržljivosti jezdi kineskim nebom, to ne mora nužno da znači da se nikada nisu sreli.

Malen je ovaj svet.



Ljoskavac ("Cvetne asocijacije u čast nagrađene")















Kada sam ugledala ovaj cvet po prvi put (a nema tome puno vremena), prvo što sam pomislila bilo je da se on, toliko neobičan i gotovo nestvaran, prosto ne uklapa u naše okruženje. Druga pomisao je bila naravno ta, da neodoljivo podseća na kineski lampion.
Treća pomisao se pojavila u trenutku kada sam saznala njegovo ime. I sastojala se od samo jedne reči: Ozbiljno!?

9.6.17

Poponac ("Cvetne asocijacije u čast nagrađene")






















Subota, 3. jun 2017. zaslužila je, s punim pravom i bez imalo sumnje, da bude obeležena vlastitim ciklusom, jer je bila blistava, odmerena, dostojanstvena i nenadmašna. Jednom rečju, sjajna.
I ne samo ona, već i jedan očaravajući devojčurak.

Sledećih deset cvetova defiluju njima dvema u čast.



Breskva ("Cvet na visini")


Kada potičeš iz porodice ruža, pripadaš podrodu badema i rasteš u rodu šljiva, šta možeš drugo da postaneš, osim breskva!

Lipa ("Cvet na visini")

















Samo za zvezdicu

Da li je uopšte moguće mesec jun povezati tako čvrsto, neraskidivo i neopisivo mirisno, sa bilo čim drugim, osim lipom?


Dafina ("Cvet na visini")


















Početkom proleća, šetajući se Štrandom, nedaleko od Mosta slobode, ugledasmo lepo, gotovo nežno, usamljeno drvo sitnih listova srebrno zelene boje. S obzirom da nam je bilo potpuno nepoznato, stadosmo da ga ispitujemo i fotografišemo sa svih strana. Kao da je filmska zvezda.
Time smo valjda skrenuli pažnju malobrojnih posetioca na sebe, pa se ubrzo tu zaustaviše dva starija gospodina i sa neskrivenom znatiželjom odmah upitaše da li znamo o kom drvetu je reč. Učinilo mi se da smo ih malčice razočarali pokazanim neznanjem. Jedan od njih nam spremno izloži svoju pretpostavku da je reč o seni. Da se razumemo, u tom trenutku nisam znala kako izgleda sena, ali mi nikako nije zvučala kao drvo. Ne rekoh ipak ništa poštujući autoritet sedih glava.
Po dolasku kući prevrnuh svaki dostupan botanički izvor, ali ne nađoh o kom je drvetu reč. Sve do trenutka kada ne nabasasmo na drugo stablo ove nepoznate vrste - ovog puta na Petrovaradinskoj tvrđavi. Stvar bi se verovatno ponovila i misterija ostala nerešena, da ovog puta, drvo nije bilo rascvetalo. Sitni žuti cvetovi važno su se kočoperili među silnim srebrnim listovima.
A pošto se po cvetu drvo poznaje, tajna je brzo otkrivena.



4.6.17

Bagrem ("Cvet na visini")


















Samo za pratilju iz prestonice

Kada se nađeš u prirodi, u kasno proleće, i silno ti se jede nešto slatko, a slatkiša ni na puškomet, sa najbližeg drveta bagrema otkineš (pažljivo) jedan grozd, sa grozda odvojiš jedan cvet i izgrickaš njegovu osnovu.

Bar smo to mi stalno radili kao deca.


2.6.17

Šipak ("Cvet na visini")



















Jesenje branje šipaka na Vlasinskom jezeru: izgrebane ruke i osećaj peckanja na jeziku. Zimsko ispijanje mirisnog čaja i osećaj toplote što se širi celim telom.
Prolećno uživanje u krupnim ružičastim poznatim cvetovima.
Letnje palačinke punjene maminim slavnim džemom.

Ah, mile slike i mirisi detinjstva...




1.6.17

Trešnja ("Cvet na visini")


















Once upon a time...

Nekada davno, kada sam ja bila devojčica, prve prolećne trešnje prodavale su se na ulici - njih jedva desetak, povezanih u svežanj (poznat pod nazivom topka) jačim koncem preko peteljki. Te su trešnje, da li zato što su bile prve, ili zato što ih je bilo tako malo, bile dragocene i, po sećanju, preslatke. Što samo dokazuje da je sećanje vrlo varljiva stvar, jer one to nikako nisu mogle da budu.