12.7.18

Ko se to tamo brčka?

Kupka za mir i spokojstvo

Pripremite kadu. Sipajte kašiku mleka u veliku posudu vode i recite:

"Voda se talasa na povetarcu..."
Dodajte nekoliko svežih ili suvih ružinih latica u posudu sa vodom i mlekom uz reči:
"Cvet čička leti kroz vazduh..."
Promešajte vodu, mleko i ružine latice kažiprstom desne ruke i izgovorite:
"Moćnim morima tišina vlada..."
Nežno sipajte smešu koju ste napravili u kadu:
"Brigama ovde mesta nema..."
Uđite u kadu. Ostanite u njoj koliko vam se sviđa.
Dopustite da voda apsorbuje sve negativne misli. Priuštite sebi nekoliko trenutaka isceliteljskog mira.





14. jul 2018.

Priča o ruzmarinu

Ruzmarin je bio sveta biljka Egipćana i Starih Grka. U Egiptu se koristio u ritualima balsamovanja, a u Staroj Grčkoj su ga oslikavali na keramici uz boginje Hebu i Afroditu.
Stari su ga Latini nazivali "morskom rosom".

Hrišćani su verovali da ruzmarin može da raste 33 godine, dok ne dostigne visinu Hrista koju je imao u vreme smrti i da onda prestaje da raste. Plavu boju cvetova i karakterističan miris ruzmarin je dobio kada je Devica Marija, na putu za Egipat, preko njegovog žbuna prebacila svoju plavu maramu da se osuši.

U Srednjem veku se ruzmarin nosio oko vrata kao zaštita od kuge ili se kačio iznad postelje da otera zlo i noćne more. Francuzi su ga, zajedno sa bobicama kleke, palili da pročiste vazduh u bolničkim sobama. Devojkama je savetovano da se paze muškaraca koji su ravnodušni na miris ruzmarina; takvi nisu bili u stanju da istinski vole. Žene su grančice ruzmarina držale uz sebe i stalno je mirisale, kako bi zadržale mladost i lepotu.

Dok su Velšani ruzmarin delili učesnicima u pogrebnoj povorci da ga bace na sanduk pokojnika pri spuštanju u grob, drugi su ga koristili na mnogo, mnogo lepši način - kitili su njima svatove i pravili vence koje su na glavama nosili mlada i mladoženja kao simbol ljubavi i vernosti. Ako se na dan venčanja posadi ruzmarin, onda je porodična sreća zagarantovana.

A ako ruzmarin upotrebimo za ritualnu kupku ili svetu biljnu vodicu, onda ćemo organizam osvežiti, iščistiti i blagosloviti.


Umesto naravoučenija:
Nekada se u Engleskoj verovalo da u bašti ruzmarin neće procvetati sve dok kućom ne zagospodari žena, pa se govorilo: "Gde ruzmarin cveta, tu gospodarica šeta."

22.jul 2018.


(Pomalo neobična) Priča o ...

Na najvećem, i u svetu najpoznatijem pariskom groblju Per Lašez sahranjen je i čovek koji je u noći 18. avgusta 1800. godine, pri povratku sa posla, napadnut na ulici i ubijen. Nikada se nije saznalo ko je ubica, mada je čaršija uveliko sumnjala da je to bio njegov najstariji sin.

Budući da je bio veliki protivnik portretisanja, ne postoji nijedan slikovni zapis o njegovom izgledu. Na žalost, ni njegova velika biblioteka nije sačuvana. Najveći materijalni dokaz njegovog postojanja je herbarijum sa gotovo 8000 biljaka.

Neki od primeraka iz herbarijuma pripadaju vrsti koju zapadni svet nije poznavao do ekspedicija engleskog moreplovca Džejmsa Kuka. Tokom trećeg pohoda (1777-1779.) uzorke je na Tasmaniji sakupio i na britansko ostrvo doneo engleski botaničar Dejvid Nelson (David Nelson).

Naš je junak imao priliku da uzorke ispita tokom svog radnog boravka u Londonu 1788. godine. S obzirom da su cvetni pupoljci bili pokriveni drvenastim poklopcem, Francuz je ime roda skovao od dve grčke reči: ευ (dobro) i κάλυπτος (pokriven).


Tako je biljka stara nekoliko miliona godina, čijim listovima se koala hrani hiljadama godina i od čijeg drveta Aboridžini stotinama godina prave svoj diđeridu, naposletku dobila ime i kuma.


Eukaliptus.
Šarl Leritije (Charles Louis l'Heritier de Brutelle).




4.7.18

Šta se to tamo krčka?

- srednjevekovna velška legenda - 

Na severu Velsa, pored jezera Bala, živela je veštica Keridven sa svojom porodicom. Njena kćer je bila prelepa, sin je bio vrlo ružan. Da bi sinu nekako umanjila ovaj nedostatak, Keridven je rešila da pripremi magični napitak koji će mu podariti mudrost i pesnički talenat. Napitak je bio takav da su samo prve tri kapi bile bezopasne i imale željeni efekat; ostatak tečnosti je bio čist otrov.

Napitak je trebalo da se kuva čitavu godinu i jedan dan pride. Keridven je zadužila jednog slepca da brine o vatri, a jednog mladića da meša napitak. Jednoga dana, dok je mladić mešao napitak, tečnost se zatalasala i tri vrele kapi su mu pale na palac opekavši ga. Mladić je instiktivno stavio palac u usta i tako neplanirano stekao znanje i mudrost koje je Keridven namenila svom sinu.

Shvativši da će čarobnica biti jako ljuta na njega, mladić se dao u beg. Veštica ga je pratila u stopu. Iskoristivši znanja koja je stekao, mladić se pretvorio u zeca, ali, Keridven ga je odmah pojurila kao lovački pas. Mladić je promenio oblik, i kao riba skočio u reku. Veštica je trenutno postala vidra. Mladić je iz vode poleteo kao ptica; veštica za njim - kao soko. Mladić postade zrno kukuruza, ali veštica se pretvori u kokošku, pronađe zrno i proguta ga.

Zahvaljujući magičnom napitku, ni to nije okončalo mladićeg život. On je nastavio da živi u veštičinoj utrobi. Kada je Keridven ostala u drugom stanju, shvatila je šta se dogodilo i da će roditi mladića. Tada odluči da ga ubije odmah po rođenju. Međutim, kada se porodila, beba je bila toliko lepa, da nije imala srca da uradi ono što je planirala. Umesto toga, ušila ga je u kožnu vreću i bacila u okean.

Dete je preživelo zahvaljujući princu Elfinu koji ga je pronašao na obali. Ponovorođeni mališan je odrastao i postao legendarni britski poeta Taliesin.



Od kojih li je trava Keridven kuvala magični napitak?


06. jul 2018.
Kandidat br. 1 

Da li je moguće da je magični napitak sadržao velebilje?

Ne bi me čudilo da jeste, jer Atropa belladonna (ludača, bun, luda trava, vučja trešnja, pasja jagoda, pomamnica) otrovna je i halucinogena biljka.

Rod je dobio ime Atropa po jednoj od tri mitske suđaje, onoj koja preseca nit života i tako dušu predaje smrti. Ime vrste, reč belladona je italijanska i znači lepa gospa. U želji da budu primećene i zapamćene kao privlačne, renesanse dame su sok velebilja ukapavale sebi u oči kako bi im se proširile zenice. To je u ono doba smatrano vrhuncem lepote. Istorija pamti da je tako ne mali broj devojaka nepovratno gubilo vid.

Možda je ona narodna "Trpi, skote, zbog lepote!" nastala baš u vreme renesanse?



08. jul 2018.

Kandidat br. 2 

Da li je moguće da je magični napitak sadržao imelu?

Gotovo je sigurno da jeste, s obzirom da su Viscum album Kelti smatrali svetom biljkom.
Nikako ne smemo da propustimo, a da ne spomenemo divljenje koje Gali imaju za ovu biljku. Za druide - tako oni nazivaju svoje sveštenike - nema svetijih biljaka od imele i hrasta na kome ona raste. Imela na hrastu je tako retka pojava da, kada je pronađu, sakupljaju je tokom svečanog obreda koji se izvodi šestog dana meseca. Obred nazivaju "Pozdravom Mesecu" što zapravo znači "Isceljivanje": ispod drveta dovedu dva žrtvena bela bika, čiji su rogovi po prvi put, za ovu priliku, vezani. Sveštenik u beloj odori se penje uz drvo, zlatnim srpom seče imelu i sakuplja je u svom ogrtaču. Na kraju uz žrtvovanje životinja, sveštenici se mole bogu da imela pomogne onome kome je potrebna. Gali veruju da će imela dati plodnost svakoj životinji koja je neplodna i da je protivotrov za sve otrove.
Plinije stariji


09. jul 2018.

Kandidat br. 3 
Da li je moguće da je magični napitak sadržao crnu buniku?

Postoji velika verovatnoća da jeste, s obzirom da je Hyoscyamus niger bila biljka koju su druidi često koristili.

Tokom srednjeg veka, crnu buniku su zvali "veštičija trava", što nimalo ne čudi, jer su je ove tajanstvene gospođe dodavale u mast čiji je osnovni efekat bio razvijanje halucinacijskog osećaja lakoće tela i letenja. (Sad vam je jasno otkud se veštice uvek prikazuju na metli.)
Sledećeg dana, osoba se ne bi sećala ničega.



10. jul 2018.
Kandidat br. 4 

Da li je moguće da je magični napitak sadržao božićnu zvezdu?
Sasvim sigurno nije. Euphorbia pulcherrima u prirodi raste kao grm visine do 3 metra, ali je u svetu opšte prihvaćena kao saksijska biljka i jedan od simbola božićnog praznika iako je u hrišćanske zemlje stigla tek u 18. veku. 

Njena postojbina je Centralna Amerika, gde je uzgajana stotinama godina pre dolaska u Evropu. Prema jednom verovanju starosedeoca Indijanaca, božićna zvezda svoj privlačan izgled duguje astečkoj boginji, kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce. Legenda kaže da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvet žarkocrvene boje okružen tamnozelenim listićima.

Ono što mi nazivamo cvetovima u stvari su listići – brakteje (lažni cvetovi crvene, žute, narandžaste, bele i krem boje) koji okružuju gotovo neprimetne male cvetove sastavljene od zelenih ili žutih bobica.

Botaničko ime euforbija je dobila po Euphorbusu, omiljenom doktoru numidijskog kralja Jube koji je, prema predanju, prvi upotrebio otrovan sok božićne zvezde kao lek. Još je zovu i poinzecija po Robertu Poinzecu koji je prvi doneo ovu biljku u Severnu Ameriku.

Euforbija? Poinzecija? Kelti sigurno nisu bili ovakvi pozeri.


11. jul 2018.
Kandidat br. 5 
Da li je moguće da je magični napitak sadržao kliviju?

Bez obzira što sadrži otrovne alkaloide, te se zbog toga može smatrati prikladnim kandidatom, Clivia miniata nikako nije mogla da bude sastojak magičnog napitka. 
Razlog je veoma jednostavan. Njena domovina je Južna Afrika, a u Evropu je stigla, najpre u Englesku, tek u 19. veku. Uzgajale su je tada listom mnoge viktorijanske dame, pa je po jednoj od njih (gle čuda), vojvotkinji od Nortamberlenda, i dobila ime.



Iako nema keltsko nasleđe, klivija je u izvesnom smislu ipak Keltkinja.
Skromna je to i otporna biljka.

2.7.18

Bouqet garni

Francuske začinske mešavine - 3. deo

Začinski buket je mešavina začinskog bilja, uvijena i koncem svezana, oko stabljike celera, ili oko lista praziluka. Ako se priprema u sušenoj verziji, onda se sve biljke stave u gazu i od nje napravi paketić. I buketić i paketić se ubace u lonac u kome se kuva supa, čorba ili umak, pa se na samom kraju izvade. 


Klasični francuski buketić sadrži tri peršunove grančice, grančicu timijana i sušen lovorov list. U Provansi obavezno dodaju ruzmarin, nekada i sušenu koru narandže. 
Nama, običnim smrtnicima, moderno kulinarstvo velikodušno dozvoljava  da pustimo mašti na volju i u buket dodamo sve omiljene začine. 

A šta da radimo mi, oni baš najjednostavniji smrtnici, što od svih začina najviše volimo crni biber?



2. juli 2018.

Lovor (Laurus nobilis) je biljka koja još od antičkih vremena uživa veliki ugled. Olimpijski pobednici na poklon bi dobijali lovorov venac, a čuvena proročica Apolonovog hrama u Delfima, Pitija, stalno je žvakala plodove lovora kako bi dobila inspiraciju za svoja proročanstva.


Kod nas u kući lovor je na počasnom mestu od trenutka kada je jedno od mlađih ukućana, tadašnje sedmogodišnje dete, primetilo da je kuvano sočivo ukusnije nego ranije. I od kako je saznalo da je razlika u prisustvu lorbera, svaki put, kada bi videlo da se kuva sočivo, proveravalo: "Da li si stavila one listiće?"